Aktuellt

AKTUELLT

 

2018-06-01 Härlig avslutning med UF-företaget Sortera Mera

2018-02-06 Spännande möte med Helena Hötzl

Återvinningsväskan Källklart kan få färgsprakande konst

Källklart® med konst – Helena Hötzls färgsprakande konst kan komma att pryda några exklusiva Källklart® i spännande samarbete.

Mimer i Västerås är duktiga på hållbarhet

Mimer i Västerås är duktiga på hållbarhet. Deras hyresgäster kan numer glädja sig åt att hitta Källklart® bland sina förmåner Mimer arbetat fram

 

Glada nyheter - förskolor får tömma sina förpackningar i återvinningsstationerna i pedagogiskt syfte

Glada nyheter – förskolor får tömma i de vanliga återvinnings-stationerna. Många får fortfarande besked att organisationer inte får det....

UF-företaget Sortera Mera satsar på sopsortering

Ungdomar satsar på återvinning och startar UF-företag med Källklart®.

Ambitiösa ungdomar i Borås bestämde sig för att återvinning är viktigt och letade efter lösningar.

 

På Citydagen i Jönköping kunde Jönköpingsbor vinna en Källklart på Vätterhems återvinningstävling

Vi firade Vätterhems 75-årsdag på Citydagen i Jönköping – hållbarhet och återvinning i fokus med underhållning av Lotta Engberg på scenen framför oss.

 

Fti, Bamse och Källklart är perfekta hjälpmedel i förskolan

Skolstart och perfekt tid för att engagera barnen i återvinning.

Ta hjälp av Bamse och Källklart i förskolan och lågstadiet, så blir det en enkel match.

 

Bästa kartongvikningen för att slippa tömma ofta och undvika spill.

 

Här ser du hur man gör...

Förbo testar Källklart i Mölnlycke för att se hur stor skillnad ett genomtänkt återvinningshjälpmedel gör för återvinningsgraden i hyresrätterna på Lindkullen.

 

Läs mer om material till skolorna på Fti´s hemsida - Bamse och skräps
Lotta Engberg underhöll på Citydagen precis framför vår monter med Källklart och återvinning
Lotta Engberg underhöll på Citydagen precis framför vår monter med Källklart och återvinning
Sopbil som tömmer flerfackskärl på Citydagen - entreprenören Maria som tagit fram återvinningsväskan Källklart provsitter

Mimer i Västerås arbetar aktivt i hållbarhetsfrågor, både för miljön och för sina hyresgästers skull.

 

Vi fick upp ögonen för Mimer tack vare deras projekt Gröna hem, där hyresgäster får ett startpaket i hållbarhet, utbildning och genomgång av deras hem för att förbättra och fördjupa deras engagemang och förståelse för miljö, hållbarhet och hur det sprider sig vidare till bättre ekonomi.

 

Nu kan deras hyresgäster göra sin sopsortering enklare genom att köpa Källklart® förmånligt genom Mimerkortet.

Tillbaks till toppen av sidan

Med jordgubbar och glass i strålande sol firade vi avslutningen av Sortera Meras spännande företagarår.

 

De konstaterade att de hade en bra produkt jämfört med andra UF-företagare, som de fick många komplimanger för framför allt av äldre, som tyckte det var smart att få med sig allt på en gång.

 

På Emcrum kan vi bara än en gång glädjas åt att de valde att arbeta med Källklart® och klarade av hela året med glans.

Tillbaks till toppen av sidan

Tanken om en Källklart® i snygga mönster är lika gammal som Källklart®. Lösningen har dock kännts långt borta tills jag i veckan träffade Helena Hötzl, en kvinna som fullkomligen sprakar av idéer och inspiration.

 

Vårt förmiddagsmöte blev så givande att det pågick långt in på eftermiddagen. Nu skall vi kombinera våra förmågor och ytterväskan skall provsys i ett material som är både bättre för miljön och för tryck. Helena designar scarves och näsdukar och har goda leverantörer för ändamålet. Vi börjar med enkla tyger, fungerar de blir det Helena Hötzl design på några exklusiva Källklart®.

Tillbaks till toppen av sidan

I helgen firade Vätterhem 75 år och bjöd på både underhållning, tårta, tävlingar och information.

 

Tillsammans med Jönköping kommun och Vätterhem visade vi hur återvinning blir rätt och lätt genom att demonstrera Källklart® och vara med som överraskningspris om man lyckades få full pott i Vätterhems återvinningstävling.

Det var väldigt roligt att vara med – Jönköpingsborna var välinformerade och såg snabbt hur genomtänkt Källklart® är. Många fina kontakter med olika organisationer hoppas vi bär frukt senare.

 

Samtidigt som Citydagen firades hade Elmia Husvagns- & Husbilsmässa. Många besökare berättade att just campare har väldigt svårt att lösa återvinningen och såg hur snyggt och smidigt det skulle vara med en Källklart® i förtältet.

Tillbaks till toppen av sidan

Kan man få en bättre komplimang än att bli vald av ungdomar? De är pålästa och duktiga på att söka efter nyheter och kunde inte hitta ett bättre återvinningshjälpmedel än Källklart®

 

Man får också hopp inför framtiden att gymnasieungdomar väljer hållbarhet när de skall välja inriktning på sitt UF-företag.

 

I ett år skall de nu sälja Källklart® på mässor, marknader och i nätbutik och lära sig massor om marknadsföring, bokföring och allt som hör företagande till. Vi önskar dem stort lycka till inför detta spännande år!

Tillbaks till toppen av sidan

Tidigare har bara privatpersoner tillåtits tömma i återvinningsstationerna, till många förskolor och föräldrars förtret. Nog vill man att barnen skall kunna träna och göra som hemma... eller som det ofta kan vara, att barnen kan lära föräldrarna att sopsortera hemma, precis som man gör i förskolan?

 

Nu är det sedan en tid tillbaks tillåtet att, i pedagogiskt syfte, tömma även organisationers förpackningar i återvinningsstationerna.

Om du behöver övertyga någon hittar du informationen längst ned på Fti´s frågor och svar.

Tillbaks till toppen av sidan

Tipsa alla lärare ni känner i förskola och lågstadiet. Med denna pedagogiska tidning, framtagen av Fti och Egmont, får barnen rolig läsning, återvinningsskola och pyssel.

 

Materialet är helt gratis och hämtas här. Med en ny generation hållbara människor som har återvinningsarbetet i ryggmärgen blir källsortering enkelt och naturligt.

 

Som extra pedagogiskt stöd kan barnen rita återvinningsmärkningen på förskolans Källklart® eller annan källsorteringslösning själva. Här finns en mall.

Tillbaks till toppen av sidan

2017-12-12 Glada nyheter – fritt fram för förskolor att tömma sin återvinning i Fti´s återvinningsstationer

2017-08-31

Fti och Bamse samarbetar för att lära barnen källsortera

2017-10-02 UF Företag satsar på återvinning med Källklart®

2017-09-09 Citydagen i Jönköping

Lotta Engberg underhöll oss på scenen precis framför oss.

Fti och Egmont har tagit fram en specialtidning om återvinning för låg- och mellanstadieelever.

Sopbilen för flerfackskärl var bra mycket större inuti än jag kunnat föreställa mig. Mellan sätena hade de sin egen källsortering. De var genuina i sitt arbete och väldigt kunniga i hela sorteringskedjan.

Sortera Mera avslutar sitt år med företagande och försäljning av sopsorteringsväskan Källklart i strålande sol

Avslutningsdags med Sortera Mera Det var en fantastisk dag att fira att Sortera Meras företagarår var till ända. De överraskade med blommor och godis och berättade om året som gått och om framtidsdrömmar

2017-12-15 Källklart® finns för Mimers hyresgäster i Västerås

2017-08-01 Få plats med fler kartonger och slipp kladd

Läs mer om material till skolorna på Fti´s hemsida - Bamse och skräps

Smidig vikning för att få plats med mycket och minimera kladdet

Kartonger har man ofta väldigt mycket av i återvinningen. Dessutom innehåller de ofta något kladdigt som kan läcka och lukta illa.

 

En solig dag vid återvinningen lärde jag mig ett knep som har sparat mig både plats och läckage sedan dess.

 

Detta knep blir aldrig gammalt – platta till och låt kortsidorna kollapsa utåt. Botten och toppen fälls då automatiskt ned. Vik bak kortsidorna och fäll in botten under toppen, så har du en liten platt paket som sitter ihop. Rätt placerad i återvinningen, liggande på rygg eller inklämd stående, har du inget läckage heller.

 

Lycka till!

Tillbaks till toppen av sidan

2017-04-01 Källklart testas i Mölnlycke

Fotograf: Markus Andersson för Förbobladet

I nr 2 av Förbobladet Mölnlycke kan man läsa om hur man arbetar för att öka återvinningsgraden

Nu har det spännande testet startat – kan ett väl genomtänkt hjälpmedel öka återvinningsgraden i hyresrätter?

 

I Lindkullen finns två liknande områden separerade av en väg. Båda har ungefär lika långt till Fti´s återvinningsstationer.

 

De boende fick ingen extra information om vikten av återvinning, men Krister Lundgren – miljöchef på Förbo – arbetar lyhört och engagerat med hållbarhetsfrågor sedan en lång tid tillbaks. De senaste åren har matavfallsortering implementerats och nu är det förpackningarnas tur.

 

Redan efter denna första intervju med Gill och Erik fick Krister ett förslag om föreläsningar och temadagar som han funderar vidare på. Där tror jag de är på helt rätt spår, ett genomarbetat hjälpmedel som Källklart är helt nödvändigt, men det löser det inte utan information och engagemang. Det visade sig tydligt när en annan fastighetsägare delade ut en enklare variant i brevlådorna. De fick ingen ökad återvinning, men väl irriterade hyresgäster som istället för att se det som en hjälpande hand klagade på överförmynderi.

 

Den yngre generationen verkar redan anse källsortering vara en självklarhet, men bland många äldre lever en del fördomar kvar – som att allt ändå blandas i sopbilen ändå. Med kunskap om hur allt tas tillvara och hur mycket både pengar och miljö man sparar, kommer återvinning över tid bli en självklar del för alla.

Tillbaks till toppen av sidan

© Copyright 2018 Emcrum AB - All Rights Reserved