Aktuellt

AKTUELLT

 

2017-12-12 Glada nyheter – nu är det fritt fram för förskolor att tömma sin återvinning i Fti´s återvinningsstationer

Tidigare har bara privatpersoner tillåtits tömma i återvinningsstationerna, till många förskolor och föräldrars förtret. Nog vill man att barnen skall kunna träna och göra som hemma... eller som det ofta kan vara, att barnen kan lära föräldrarna att sopsortera hemma, precis som man gör i förskolan?

 

Nu är det sedan en tid tillbaks tillåtet att, i pedagogiskt syfte, tömma även organisationers förpackningar i återvinningsstationerna.

Om du behöver övertyga någon hittar du informationen längst ned på Fti´s frågor och svar.

Tillbaks till toppen av sidan

2017-09-09 Citydagen i Jönköping

Lotta Engberg underhöll på Citydagen precis framför vår monter med Källklart och återvinning

Lotta Engberg underhöll oss på scenen precis framför oss.

I helgen firade Vätterhem 75 år och bjöd på både underhållning, tårta, tävlingar och information.

 

Tillsammans med Jönköping kommun och Vätterhem visade vi hur återvinning blir rätt och lätt genom att demonstrera Källklart® och vara med som överraskningspris om man lyckades få full pott i Vätterhems återvinningstävling.

Det var väldigt roligt att vara med – Jönköpingsborna var välinformerade och såg snabbt hur genomtänkt Källklart® är. Många fina kontakter med olika organisationer hoppas vi bär frukt senare.

 

Samtidigt som Citydagen firades hade Elmia Husvagns- & Husbilsmässa. Många besökare berättade att just campare har väldigt svårt att lösa återvinningen och såg hur snyggt och smidigt det skulle vara med en Källklart® i förtältet.

Tillbaks till toppen av sidan

Sopbil som tömmer flerfackskärl på Citydagen - entreprenören Maria som tagit fram återvinningsväskan Källklart provsitter

Sopbilen för flerfackskärl var bra mycket större inuti än jag kunnat föreställa mig. Mellan sätena hade de sin egen källsortering. De var genuina i sitt arbete och väldigt kunniga i hela sorteringskedjan.

2017-08-31

Fti och Bamse samarbetar för att lära barnen källsortera

Läs mer om material till skolorna på Fti´s hemsida - Bamse och skräps

Fti och Egmont har tagit fram en specialtidning om återvinning för låg- och mellanstadieelever.

Tipsa alla lärare ni känner i förskola och lågstadiet. Med denna pedagogiska tidning, framtagen av Fti och Egmont, får barnen rolig läsning, återvinningsskola och pyssel.

 

Materialet är helt gratis och hämtas här. Med en ny generation hållbara människor som har återvinningsarbetet i ryggmärgen blir källsortering enkelt och naturligt.

 

Som extra pedagogiskt stöd kan barnen rita återvinningsmärkningen på förskolans Källklart® eller annan källsorteringslösning själva. Här finns en mall.

Tillbaks till toppen av sidan

2017-08-01 Få plats med fler kartonger och slipp kladd

Läs mer om material till skolorna på Fti´s hemsida - Bamse och skräps

Smidig vikning för att få plats med mycket och minimera kladdet

Kartonger har man ofta väldigt mycket av i återvinningen. Dessutom innehåller de ofta något kladdigt som kan läcka och lukta illa.

 

En solig dag vid återvinningen lärde jag mig ett knep som har sparat mig både plats och läckage sedan dess.

 

Detta knep blir aldrig gammalt – platta till och låt kortsidorna kollapsa utåt. Botten och toppen fälls då automatiskt ned. Vik bak kortsidorna och fäll in botten under toppen, så har du en liten platt paket som sitter ihop. Rätt placerad i återvinningen, liggande på rygg eller inklämd stående, har du inget läckage heller.

 

Lycka till!

Tillbaks till toppen av sidan

2017-04-01 Källklart testas i Mölnlycke

Fotograf: Markus Andersson för Förbobladet

I nr 2 av Förbobladet Mölnlycke kan man läsa om hur man arbetar för att öka återvinningsgraden

Nu har det spännande testet startat – kan ett väl genomtänkt hjälpmedel öka återvinningsgraden i hyresrätter?

 

I Lindkullen finns två liknande områden separerade av en väg. Båda har ungefär lika långt till Fti´s återvinningsstationer.

 

De boende fick ingen extra information om vikten av återvinning, men Krister Lundgren – miljöchef på Förbo – arbetar lyhört och engagerat med hållbarhetsfrågor sedan en lång tid tillbaks. De senaste åren har matavfallsortering implementerats och nu är det förpackningarnas tur.

 

Redan efter denna första intervju med Gill och Erik fick Krister ett förslag om föreläsningar och temadagar som han funderar vidare på. Där tror jag de är på helt rätt spår, ett genomarbetat hjälpmedel som Källklart är helt nödvändigt, men det löser det inte utan information och engagemang. Det visade sig tydligt när en annan fastighetsägare delade ut en enklare variant i brevlådorna. De fick ingen ökad återvinning, men väl irriterade hyresgäster som istället för att se det som en hjälpande hand klagade på överförmynderi.

 

Den yngre generationen verkar redan anse källsortering vara en självklarhet, men bland många äldre lever en del fördomar kvar – som att allt ändå blandas i sopbilen ändå. Med kunskap om hur allt tas tillvara och hur mycket både pengar och miljö man sparar, kommer återvinning över tid bli en självklar del för alla.

Tillbaks till toppen av sidan

Glada nyheter - förskolor får tömma sina förpackningar i återvinningsstationerna i pedagogiskt syfte

Glada nyheter – förskolor får tömma i de vanliga återvinnings-stationerna. Många får fortfarande besked att organisationer inte får det....

På Citydagen i Jönköping kunde Jönköpingsbor vinna en Källklart på Vätterhems återvinningstävling

Vi firade Vätterhems 75-årsdag på Citydagen i Jönköping – hållbarhet och återvinning i fokus med underhållning av Lotta Engberg på scenen framför oss.

 

Fti, Bamse och Källklart är perfekta hjälpmedel i förskolan

Skolstart och perfekt tid för att engagera barnen i återvinning.

Ta hjälp av Bamse och Källklart i förskolan och lågstadiet, så blir det en enkel match.

 

Bästa kartongvikningen för att slippa tömma ofta och undvika spill.

 

Här ser du hur man gör...

Förbo testar Källklart i Mölnlycke för att se hur stor skillnad ett genomtänkt återvinningshjälpmedel gör för återvinningsgraden i hyresrätterna på Lindkullen.

 

© Copyright 2015-2016 Emcrum AB - All Rights Reserved